Vores telefonnummer.

3314 0387

Modtag Nyhedsbrev

Modtag info, nyheder, tilbud og invitationer til smagninger via vores nyhedsbrev!

:Heathcote II

 

Heathcote II

 

Vinmarker på Heathcote 2 (Foto Renaud Bronner)   

2004-2009 på Heathcote II: 6 spændende årgange. Læs mere her

Vinregionen Heathcote

Heathcote er et af de nyeste vinområder i Australien. Det er kun ca. to år siden, de blev tildelt deres egen form for A.O.C., Geographical lndication (G.I.). Før den tid hørte området under Bendigo i det centrale Victoria og druknede derfor lidt i mængden.

Byen Heathcote ligger 100 km. stik nord for Melbourne, og vinregionen strækker sig vidt deromkring. Det er et langt smalt område, der begynder 15 -20 kilometer syd for byen og slutter ca. 70 kilometer længere mod nord. Det er vel maks. 20 km. i bredden.

Det, der er helt specielt ved Heathcote er, at langs hele strækningen løber der en bjergkæde, som i undergrunden består af vulkanske klippeformationer. Det er den såkaldte røde jord, Cambrian, som er oldgammel, nærmere 500 millioner år gammel. Jorden har en evne til at holde utroligt godt på vandet og samtidig dræner den godt. Det betyder, at man her kan dyrke vin uden brug af kunstvanding, hvilket giver meget intense og koncentrerede vine. De fleste vinproducenter opnår aldrig et høstudbytte, der ligger over 35 hI./ha., mens de store kommercielle vinmarker, som kunstvander, ligger på 100 hl./ ha.

Der har været dyrket vin i området de sidste 30-40 år, men det er først inden for de seneste 3-5 år, at det virkeligt er blevet kendt. Alle Australiens vinjournalister skriver om Heathcote og priser vinene højt, især de Shiraz-vine, der laves her. Men også andre druesorter giver vellykkede vine, såsom Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese og Tempranillo. Der er endog nogle få eksempler på gode hvidvine på Viognier og Verdelho. Men primært er det rødvine, der laves her.

De første seriøse vinproducenter begyndte for ca. 30 år siden, men i dag er der kommet mange nye til, og der er vel omkring 35 vinhuse i området. Dertil kommer et tilsvarende antal af vindrue dyrkere, som sælger til de kæmpestore vinhuse. Men generelt er det en vinregion for de små, individuelle og kvalitetsbevidste producenter. 

 


Heathcote II

Heathcote II er skabt af danskeren Peder Rosdal og franskmanden Lionel Flutto, som producerer rødvine af højeste kvalitet.

Vinene er udelukket lavet af druer dyrket på ejendommen, og vinstokkene er ikke kunstvandet. Høstudbyttet er sjældent over 5 tons pr. hektar, hvilket svarer til max. 35 hl./ha. Ejendommen ligger i 240 meters højde og strækker sig over 32 hektar med bløde bakker og den karakteristiske røde jord, men kun 4,5 ha. er tilplantet med vinstokke. Heraf er det meste Shiraz, men også små parceller af Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot.

De ældste vinstokke har en gennemsnitsalder på 10 år. Nye tilplantninger i 2004 inkluderer også Tempranillo. Druerne bliver ikke høstet, før de er helt modne, det vil sige når smagsstofferne er fuldt udviklede og ikke kun baseret på et højt sukkerindhold.

Peder er fransk-uddannet ”winemaker”, og han er ansvarlig for at lave vinen. Han bruger traditionelle men stadigvæk moderne vinifikationsmetoder hentet fra sine erfaringer i Europa og Californien.

Gæringen varer fra 10 til 14 dage og foregår i små, åbne kar. For at udtrække så mange farve- og smagsstoffer som muligt bliver den gærende most presset ned under overfladen to gange dagligt. Denne meget effektive teknik (pigeage) blev udviklet i Bourgogne for mange år siden og er stadig betragtet som den mest skånsomme metode. Alle vinene er tørre, og de er fadlagret i de fineste franske egefade i 18 måneder.

Lionel er mere involveret i arbejdet i vinmarken. Her fokuserer han på at holde vinplanten i balance, så den nemmere kan klare sommervarmen uden at blive stresset. For at opnå den optimale ydeevne, uden nogen form for kunstvanding, bliver hver vinplante individuelt vurderet og hånd-beskåret. De tørre betingelser næsten hele året rundt gør, at sygdomme i vinmarken bliver reduceret drastisk, hvilket gør det nemmere at styre vinmarken med et minimum af kemikalier.

 

 

Heathcote II: Winery (Foto Renaud Bronner)

2004: Årgangen og vinene
I 2004 lavede vi 3 forskellige rødvine; en Shiraz, en Cabernet Sauvignon/Cabernet Franc/Merlot blanding og vores Reserva HD Shiraz.

Et køligere vejr i januar og mere regn i foråret gjorde. at vinstokkene blev knap så stressede i sommervarmen. Resultatet blev, at druerne fik tilført den nødvendige mængde næring, og de høje temperaturer i februar og marts sikrede perfekt modenhed. I slutningen af marts modnede druerne så hurtigt, at vi var nødt til at høste med kun en dags varsel. Der var ikke det mindste tegn på overmodne druer, og kvaliteten var helt i top. Meget lovende!

Alle 4 varianter blev håndplukket, men af Merlot var der kun 140 kg, og derfor valgte vi at gære den sammen med Cabernet Franc. Cabernet Sauvignon blev gæret for sig. Høstudbyttet for Shiraz var omkring 17 hI./ha. mens udbyttet for Cabernet og Merlot var meget lavere.

Fra årgang 2004 er vinene lavet i vinkælderen på ejendommen, som blev færdig kun et par uger inden høsten. Gæring i små åbne kar og "pigeage" markerer en vigtig overgang fra tidligere vinifikationsmetoder brugt i de forgående årgange.

Efter en gæring på 10 til 14 dage, bliver vinen skånsomt presset i en manuel presse. Vinen lagrer derefter i 100% fransk eg fra enten Allier, Nevers eller Tronçais. For ikke at overdøve frugten i vinen er kun ca. 30% af fadene nye. Dette er også et nyt og vigtigt skridt fremad i forhold til tidligere årgange. Vores Reserve HD Shiraz er derimod lavet helt anderledes. Den er håndafstilket og gæret i åbne, nye franske egetræsfade og lagret i 100% nyt fransk eg.

Heathcote II: Modning af vinen (Foto Renaud Bronner)

Smagsnotater (maj 2006)
Shiraz 2004
Farven er intens, mørkerød, næsten sort. Den er ekstrem fed i glasset. I duften byder den på komplekse toner af brombær, lakrids og røgede nuancer. Smagen er stor med koncentrerede frugttoner, og egetræet virker meget flot integreret i vinen. Tanninen er allerede godt udviklet og afrundet, og vinen har en lang, tør og kompleks eftersmag.

Robert Parker Dec. 2006: 94 Points "An impressive specimen from Victoria
James Halliday Wine Companion 2007 : 95 Points
Stephen Tanzer International Wine Cellar Jul/Aug 2006: 91 Points

Reserve HD Shiraz 2004
Klaserne for denne vin er håndafstilkede, og gæringen foregår i 100% nye franske egetræsfade mod kun 30% for den almindelig Shiraz. Lige nu er vinen stadig lukket – dog ikke i duften, som byder på komplekse, mørke og krydrede frugtaromaer. For ung nu, men med stor potentiale.

Robert Parker Dec. 2006: 95 Points "A connoisseur's Shiraz"
Stephen Tanzer International Wine Cellar Jul/Aug 2006: 93 Points
James Halliday Wine Companion 2008: 96 Points  "Formidable concentration"

Myola Red 2004
Denne vin er en blanding af Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot (i 2007 dog en smule Shiraz også). Farven er mørk, dybrød med nuancer af solbær og masser af kompleksitet og underliggende toner i duften. Både i næsen og i munden lover vinen noget godt. Tanninen er stadig en smule aggressiv på tungen, men egetræet smelter godt sammen med frugten. Sammen med mad er den allerede ganske spændende. For alle tre vine kan en iltning på karaffel før serveringen anbefales.

James Halliday Wine Companion 2008: 93 Points

Årgang 2005: Udsolgt

Shiraz 2005
James Halliday Wine Companion 2008 : 93 Points  "Fragrant and complex"

HD Shiraz 2005
James Halliday Wine Companion 2008 : 94 Points

Årgang 2006: Udsolgt

Shiraz 2006
Stephen Tanzer's International Wine Cellar: 92 Points
"Impressively concentrated"

Robert Parker's Wine Advocate #181' : 92 Points
"Large-scaled on the palate"

HD Shiraz 2006
Stephen Tanzer's International Wine Cellar : 93 Points
"I really like the streamlined personality of this wine"

Robert Parker's Wine Advocate #181' : 94 Points
"Violets, espresso, scorched earth, blueberry..."

Wine Spectator : 93 Points
"Old World character"

Myola 2006
Stephen Tanzer's International Wine Cellar : 93 Points
"This could run with plenty of high-end Napa wines"

Robert Parker's Wine Advocate #181' : 94+ Points
"Sophisticated, intellectual style of wine owing more to Bordeaux than Napa"

ÅRGANG 2007:

 

Peder Rosdal skriver: ”Vækstsæsonen for 2007, som er den seneste aftappede årgang, var noget anderledes end normalt og mere stressende for os. Det er næsten blevet normen, at vi har et meget tørt forår (september og oktober) med meget lidt regn. Som om det ikke var nok, blev vi tidligt i november 2006 ramt af en minus 5 graders frost. På dette tidspunkt var de nye skud ca. 10 cm. fremme, og de fleste af dem visnede fuldstændigt på grund af frosten. Nogle af vinstokkene begyndte at skyde igen, men uden den nødvendige fugtighed i jorden blev det ikke rigtigt til noget. Vi fik ikke rigtigt noget regn i nov./dec., og året endte på sølle 280 mm!

Shiraz var hårdest ramt (det er de lavest beliggende rækker i vinmarken), men hvor slemt det var, viste vi ikke rigtigt, før vi kom til høsten. Under høsten blev vi derfor enige om, at der ikke var nok frugt til at lave både Shiraz og HD Shiraz. Til gengæld var kvaliteten helt i top, og vi lavede således kun HD Shiraz.

Høstudbyttet for Shiraz var for første gang helt ufatteligt lavt, på kun 6 hl/hektar. Der blev kun et enkelt fad med almindelig Shiraz som er blandet i Myola’en. For at vi kunne lave de sædvanlige tre fade Myola, indeholder den for første gang 22% Shiraz.”  Det er denne vin James Halliday i sin 2011 guide sammenligner med Château Haut Brion. Ikke så dårligt endda!

HD Shiraz 2007
Stephen Tanzer's International Wine Cellar: 93 Points
"Zesty minerality and concentrated black and blue fruit flavors"

James Halliday Wine Companion 2011: 90 Points

Myola 2007
Stephen Tanzer's International Wine Cellar : 91 Points
"Captivating...impressively energetic finish"

James Halliday Wine Companion 2011: 94 Points
"A very complex bouquet...as does Château Haut Brion"

ÅRGANG 2008: På lager

 

Peder Rosdal fortæller: ”I løbet af vinteren i 2007 (juni, juli og august) fik vi meget regn. Jeg tror faktisk, at vi fik over gennemsnittet. Det er i den periode, vinstokkene er i dvale, og det er også den tid, hvor beskæringen foregår. Det er meget vigtigt, at vinstokkene får rigeligt med vand på dette tidspunkt. Det får de brug for til foråret og sommeren.

Igen var foråret tørt, men til gengæld fik vi så meget regn i december, at vejen til Toolleen var oversvømmet! Vinstokkene gik amok, og frugtsætningen var helt perfekt. I januar fik vi en god omgang sommerregn, og det tegnede til at blive en fantastisk sæson.

Vi begyndte høsten i den sidste uge af februar, og vi startede med de unge Shiraz fra 2004 efterfulgt af Tempranillo. Kvaliteten var rigtig god, og vi høstede omkring et ton Shiraz, men det blev desværre kun til 150 kg. Tempranillo.

Efter den første uge i marts med mildere vejr fik vi en hedebølge som rigtigt satte gang i modningen. Vi høstede Shiraz’en i den gamle vinmark de næste 10 dage frem, samt Merlot og Cabernet Franc ind imellem. Hvert år har vi et hold på ca. 10 plukkere, som høster hos os. De plukker også på andre vingårde rundt omkring, og da det pludseligt blev varmt, var det derfor meget svært at skaffe plukkere. Alle ville høste på samme tid, så der var faktisk ventetid på at få høstet. Da Cabernet Sauvignon var klar, høstede Lionel og jeg derfor alene, simpelthen for at få druerne af så hurtigt som muligt. Også selv om det var 35 grader!

2008 er vores største høst til dato, det blev til lige under 9 tons druer - ca. 7.000 flasker. Kvaliteten er også helt fantastisk. Vi smager ofte på vinen eller tager en fadprøve med op til huset for at smage den sammen med mad. Den har stadig omkring 10 måneder tilbage af sin fadlagring, inden den bliver tappet, og den bliver bare bedre og bedre for hver gang!”

Årgang 2009: Frigives sommeren 2011.

Peder Rosdal siger: ”Vinstokkene begyndte at skyde ca. midt i september, og vi havde en god frugtsætning med mange pæne klaser. Foråret er desværre næsten altid tørt, og vinstokkene gror derfor på reserverne fra vinterregnen.

I november og december måned fik vi en god mængde regn (132mm i alt), og året endte på i alt 375 mm. På årsbasis er det ikke ret meget, og det går lige an (normalt ligger det på 500 mm regn om året). Det gav vinstokkene noget ekstra energi til at gro. Grenene fik en pæn længde, og det giver flere blade pr. vinstok, som igen er nødvendigt for at kunne modne druerne (fotosyntesen).

Indtil slutningen af januar så det ud til at blive en fantastisk høst. Det blev det så sandelig også, men den ekstreme varme, vi havde indtil midten af februar, var hård ved de nye (2004) vinstokke. Så der blev vi nødt til at droppe en hel del frugt på jorden, og der var ikke så meget tilbage. Udbyttet på de unge vinstokke var derfor reduceret fra sidste år.
Derimod var der ikke mange tegn på stres i den gamle vinmark. Her klarede vinstokkene sig godt og vi fik en rigtig god høst med druer af en meget høj kvalitet.

På grund af varmen besluttede jeg mig for at høste alt Shiraz’en i løbet af nogle få dage. Normalt kan jeg godt lide at høste Shiraz’en over et par uger for at få druer med forskellige modningsgrader, som igen giver mere kompleksitet i vinen. Det kunne jeg ikke gøre i år, for der var simpelthen fare for at druerne ville blive til rosiner. I sådan en situation gælder det jo om at tage en beslutning, også selvom det er en svær én.

Men jeg er meget glad for resultatet. Lige nu, efter tre måneder på fad, smager vinen allerede rigtig godt. Det er ikke alle fadene der er igennem den malolaktiske gæring, men det kommer, når vejret igen bliver varmere. Der er sådan lidt Rhône-stil over den, og der er en god frugt og koncentration.

I kvantitet er vi på Shiraz lidt nede fra sidste år, men til gengæld slog Merlot, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon rekord i år. Og drueklaserne var meget store, og flotte - så der bliver lidt mere Myola i årgang 2009!”

Årgang 2010: "Vinteren er nu ved at infinde sig og vejret er blæsende og koldt, og vi er gået igang med beskæringen. Men vi skal nu ikke klage, for vi har indtil nu i år fået næsten den samme mængde regn som hele sidste år. Det er noget vinstokkene har godt af! Høsten gik godt i år omend det var en lidt anderledes sæson med køligere vejr og endda lidt regn. Det bliver en årgang der er lidt mere "Europæisk" med lidt lavere alkohol men stadig med en rigtig god koncentration og måske også lidt mere elegant. Vinen er på fad nu og det bliver spændende at følge med i udviklingen".

Peder Rosdal - Juni 2010


Hjemmeside for Heathcote II
http://www.heathcote2.com/

Peter Rosdal på Heathcote 2 (Foto Renaud Bronner)

Aktiviteter

Vinoble på facebook