Vores telefonnummer.

3314 0387

Modtag Nyhedsbrev

Modtag info, nyheder, tilbud og invitationer til smagninger via vores nyhedsbrev!

:Château Saint-Ahon

 

Château Saint-Ahon

 

Château Saint-Ahon: Vinmarker

Området
Det er faktisk ikke mere end 400 år siden, at Médoc-halvøen for alvor blev taget i brug til vindyrkning. Før den tid bestod halvøen mest af skov i den nordlige del og sump i den sydlige. Omkring år 1600 blev man klar over hvilke muligheder, der skjulte sig i dette vildnis. De store sumparealer blev drænet med hjælp fra hollandsk ekspertise, og skovarealerne langs Gironde-floden blev ryddet.

I dag kommer nogle af verdens mest eftertragtede rødvine fra Médoc-halvøen. Her mellem Atlanterhavet og Gironde-floden skabes nogle rammer for vindyrkning, som er helt unikke. Det milde klima, som sikres af havets nærhed, er med til at give lune vintre og en ikke for varm sommer. Disse forhold giver druerne en lang vækstperiode, en lang modning og dermed masser af finesse. Jordbunden består hovedsageligt af grusbanker på en leret undergrund. Der, hvor gruset er dybest, dyrkes primært Cabernet Sauvignon druen, der giver en kraftig og fyldig vin. Hvor den lerede og kalkholdige jordbund dominerer dyrkes Merlot-druen, der giver vinen mere rundhed og finesse. 

Château Saint-Ahon: Parken

Producenten
Château Saint Ahon er beliggende i Haut-Médoc-området, som er den sydligste del af halvøen lige nord for Bordeaux by. Det er en af de fem tilbageværende vinejendomme i Blanquefort, den kommune i Haut-Médoc som ligger tættest på byen Bordeaux.

Slottet er af meget gammel oprindelse. Navnet – den hellige Ahon – kan spores helt tilbage til det 14. århundrede dog ikke med tilknytning til vindyrkning men til et kapel af samme navn.
Navnet blev knyttet sammen med vindyrkning i det 17. århundrede, hvor den daværende ejer Charles de Secondat de Montesquieu efter datidens normer lagde stor entusiasme og energi i vindyrkningen. Både slot og kapel led fælles skæbne med en del af områdets flotte bygninger og blev ødelagt under revolutionens tumulter. Det blev først genopbygget omkring 1875. Sådan kendes slottet i dag med de tilhørende marker – 40 hektarer i alt, hvoraf 31 ha. er vinmarker.

 
Vinen
I 1985 købte familien Comte og Comtesse de Colbert slottet og med stor seriøsitet og entusiasme gik de i gang med at restaurere både vinmarkerne, kælderne og ejendommen. Siden 2003 er det deres datter Françoise og hendes mand Nicolas de Courcel, som har overtaget slottet. Heller ikke de sparer på anstrengelserne – sammen med kældermesteren Paulin Escouboué og rådgivende ønolog Eric Boissenot – for at give vinen de bedste vinificeringsforhold.

Saint Ahon er sammensat af 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 8% Cabernet Franc og 2% Petit Verdot, der vokser i en jordbund bestående af sandet grus, der hviler på en undergrund af ler, mergel og kalk. Ideelle forhold for vindyrkning i området. Vinstokkenes gennemsnitsalder er i 2005 ca. 19 år, og man genplanter fast 1 ha. om året for at bevare den høje gennemsnitsalder på stokkene. Man praktiserer en såkaldte ”Lutte raisonnée” (Integrated farming) på ejendommen.

I 1999 tog man et nyt druesorteringsbord i brug, som giver mulighed for at frasortere de druer, som ikke er optimalt udviklede. Takket være en hård selektering af druerne under den grønne høst og med det nye sorteringsbord – producerer man på Château Saint Ahon en usædvanlig fyldig vin, som bl.a. i de ”små” årgange er langt ud over det generelle niveau i området.

Gæringen af de enkelte druer foregår adskilt og under temperaturregulering i både cementtanke og rustfrie ståltanke. Gæringen varer 18-21 dage ved ca. 30 grader. Efter endt gæring lagres vinen på egetræsfade i 12 måneder, hvoraf 20-30% er nye.

Saint Ahon har en flot og for slottet klassisk granat-rød farve og en meget rig frugtagtig bouquet, hvor man også fornemmer modningen på egetræ. Smagen er umiddelbar med masser af charmerende frugttoner, hvor man finder nuancer af brombær og blommer, en smule lakrids, kirsebærsten og sødmefulde krydderier. Det er en utroligt harmonisk vin, som sagtens kan nydes i sin ungdom, men som generelt kan gemmes i 5-6 år og vel at mærke blive bedre af det.

Saint Ahon kan anbefales til kraftige kødretter – især marinerede eller tilberedte med krydderurter eller til ost. Den er bedst at servere ved 18 grader.

Hjemmeside for Château Saint-Ahon:
http://www.saintahon.com/

Francoise og Nicolas de Courcel

 

Aktiviteter

Vinoble på facebook