Vores telefonnummer.

3314 0387

Modtag Nyhedsbrev

Modtag info, nyheder, tilbud og invitationer til smagninger via vores nyhedsbrev!

:Domaine Louis Carillon

 

Domaine Louis Carillon

 

Jacques Carillon - Foto: Renaud Bronner

Et af de mest kendte områder for produktion af hvidvine i verden er uden tvivl Puligny-Montrachet i Côte de Beaune. I størrelse fylder Puligny kun halvdelen af Meursaults areal og 2/3 af Chassagnes – begge hvidvinsproducerende nabokommuner, men i berømmelse slår den dem begge. Det er i jordbunden, man skal finde årsagen til Puligny-Montrachets særlige kvalitet. Udover Bourgognes klassiske blanding af kalk og ler finder man her lag med småsten, som sikrer en god dræning og samtidig optager varmen ved overfladen og afgiver den senere.

Det er i øvrigt oprindeligt til vandet og ikke til vinen, kommunen skylder sit navn, idet området i middelalderen var kendt for sine mineralvandskilder, de findes stadig den dag i dag, og sine sumpede områder (på gammel fransk hed sump "pol"). Fra Poligny – stedet med vand – blev det til Puligny, og som flere andre kommuner fik landsbyen i det 19. årh. lov til at tillægge navnet for den bedste vinmark i området til sit eget navn. Her var det Grand Cru-marken Montrachet, som gav navnet, en mark som Puligny må dele med nabokommunen Chassagne i lighed med Grand Cru-marken Bâtard-Montrachet. Men kommunen Puligny har dog to Grand Cru-marker for sig selv nemlig Chevalier-Montrachet og Bienvenues-Bâtard-Montrachet og i øvrigt flere fremragende 1. Cru marker.
I den nordlige del af kommunen ligger landsbyen Blagny, hvor cistercienser fra klosteret i Maizières i middelalderen havde en stor ejendom og byggede den smukke kirke, som man stadig kan beundre. Også Blagny-vine må Puligny dele i dag i dette tilfælde med Meursault.

Man kan i grunden godt forstå, at familien Carillon er stolte af at vise frem, at en af deres forfædre Jehan Carillon allerede i år 1520 var vinbonde i Puligny. De tre generationer vinbønder, som i dag træffes på Domaine Carillon, sætter familietraditionen både menneskeligt og vinmæssigt meget højt på dagsordenen, og deres begejstring og seriøsitet er almindelig kendt langt ud over landsbyens grænser. Det smitter af på deres vine, som anses for at høre til eliten i Puligny. Husets logo, som gengives på etiketten, er en reproduktion af en udskæring i en støttebjælke over en port på familieejendommen, som er bygget i 1632.

Det er i dag Louis Carillons sønner Jacques og François, som tager sig af familiens 12 hektar vinmarker og af vinificeringen. Vinmarkerne fordeler sig på følgende appellationer:

AOC i hvid:

Grand Cru Bienvenues-Bâtard-Montrachet 0,12 ha.

Puligny-Montrachet 1. Cru:
- Les Combettes 0,47 ha.
- Les Champs Canet 0,55 ha.
- Les Perrières 1,12 ha.
- Les Referts 0,24 ha.
- Les Champs Gains 0,23 ha.

Puligny-Montrachet 5 ha.
Chassagne-Montrachet 0,25 ha.
Bourgogne Aligoté 0,25 ha.

AOC i rød:

Chassagne-Montrachet 1 ha.
Mercurey 1 ha.
Saint-Aubin 1. Cru Les Pitangerets 1 ha.
Bourgogne 1 ha.

Selve vinificeringen er meget traditionel hos Carillon. De hvide bliver gæret og modnet på egetræsfade (228 l.) i ca. et år og bliver sammenstukket og lagret i ca. tre til seks måneder i rustfrie ståltanke inden aftapningen. For rødvinene laver man efter årgangen en total eller delvis afstilkning af druerne. Gæringen foretages på tank i 15-20 dage, og vinen bliver derefter modnet på egetræsfade (228 l.) i ca. et år, inden de før aftapningen samles og lagres i tre til seks måneder på rustfrie ståltanke.

For begge typer vine bruger man kun ca. 15-20% nye fade årligt. Man vil gerne producere vine med gemmepotentiale, men de skal samtidig være typiske for de områder eller marker, de kommer fra, noget som anvendelsen af for mange nye træfade kan vanskeliggøre.

Hele produktionen sælges aftappet – den største del til eksport men også til private kunder og toprestauranter i Frankrig.

Hjemmeside for Louis Carillon

 

 

Aktiviteter

Vinoble på facebook