Vores telefonnummer.

3314 0387

Modtag Nyhedsbrev

Modtag info, nyheder, tilbud og invitationer til smagninger via vores nyhedsbrev!

:Domaine Jean-Paul Balland

 

Domaine Jean-Paul Balland

 

 

Sancerre (Foto Renaud Bronner)

Sancerre hører med til Loire distriktet, selvom området i grunden ligger lidt afsides i forhold til de andre appellationer. Det er sammen med nabodistrikterne Pouilly Fumé og Ménetou-Salon de østligste vinområder i Loire sydøst for byen Orléans. Nogle af de bedste Loire vine kommer herfra.

Årsagen til områdets berømmelse og vinenes generelle høje kvalitet skyldes dels landskabet og jordbunden og dels vinbøndernes stolthed over distriktet.

Vinmarkerne i Sancerre er anlagt på flotte grus-, flint- og kridtholdige bakker, som gennemskæres af Loirefloden. Mange af dem vender mod solen og er beskyttet mod vinden fra nord som for eksempel nogle af de bedste marker i området "Chêne Marchand", "Chemarin", "Clos d'Ervocs" og "La Moussière", hvor Sancerre fra Domaine Balland bl.a. kommer fra.

Den nye europæiske lovgivning giver imidlertid ikke mere lov til at skrive markens navn på etiketten, da man i Sancerre distriktet ikke har en officiel markklassifikation. Det er derfor i dag vigtigt at lægge mærke til, hvem producenten er på en Sancerre etiket.

 

Producenten

 

Jean-Paul Ballands kældre ligger på ejendommen "Les Maillettes" ved byen Bué-Vanaire i hjertet af Sancerre. Vinmarkerne består af 26 ha. beplantede med 80% Sauvignon og 20% Pinot Noir. Selv i svage år er han kendt for at producere en høj kvalitet. Hans hemmelighed er ganske enkelt en kraftig sortering af druerne især i form af en "grøn høst". Plukker man kun de bedste druer under høsten, er det selvfølgelig en måde at producere en mere koncentreret vin på, men fjerner man allerede i juli-august de klaser, som viser sig ikke at være fuldtudviklede, får de resterende druer al "saften" fra vinstokken og bliver meget mere koncentrerede. En dyr løsning men forudsætningen for en topvin!

Jean-Paul Ballands Sancerre er som alle Sancerre udelukkende lavet på druen Sauvignon høstet på vinmarker, hvor 3/4 kommer fra den såkaldte "Caillottes" jordbund og 1/4 fra "Terres Blanches". "Caillottes" består af grus og kalksten og giver meget delikate vine, og de hvide "Terres Blanches" består af ler og kridt, som giver kraftige vine. Høsten foregår både med maskine og med håndkraft, og druerne bliver umiddelbart efter afstilket og presset med en skånsom luftpresse.

Vinen gennemgår en lang gæring i temperaturregulerede tanke (15-18°) og bliver derefter så lang tid som muligt på deres "lie" (bundfald), inden de bliver aftappet i maj-juni efter høsten. Jean-Paul Balland er tilhænger af at få finessen, frugten og områdets karakter frem i vinen. I de bedste årgange laver han i øvrigt en "Grande Cuvée" på druer, som er håndplukkede fra en lille parcel med vinstokke, som er ældre end 40 år.

Sancerre fra Jean-Paul Balland har en flot, brillant farve med et grønligt skær. I duften finder man nuancer af grape, fersken, flint og hyld. Vinens klasse afsløres især i smagen, som er tør, meget fyldig men samtidig meget frugtrig, præget af friskhed og finesse med en sart nuance af mandler i eftersmagen. I det hele taget en meget harmonisk og stilfuld vin.

Sancerre bør generelt drikkes relativt ung (3-4 år), men en vin i Jean-Paul Ballands klasse kan sagtens gemmes længere.

Den bør nydes ved 8-10 grader og er en glimrende ledsager til de fleste skaldyr- og fiskeretter. I området bruger man i øvrigt den hvide Sancerre som ledsager til distriktets berømte gedeost: Crottin de Chavignol.

Jean-Paul Ballands Sancerre "Grande Cuvée" er udelukkende lavet på Sauvignon-druer, som kommer fra et lille parcel på 1,5 ha. med mere end 40 år gamle vinstokke. Høsten foregår kun ved håndkraft, og druerne bliver umiddelbart efter afstilket og presset med en skånsom luftpresse.

Vinen gennemgår en lang gæring i temperaturregulerede tanke (15-18°) og bliver derefter så lang tid som muligt i løbet af foråret på deres "lie" (bundfald), bortset fra 10% af vinen som bliver modnet på nye egetræsbarriques. Vinen bliver sammenstukket ca. 18 måneder efter høsten og bliver aftappet i maj-juni 2. år efter høsten.

Når man smager Jean-Paul Ballands "almindelige" Sancerre, kan man næsten ikke forestille sig, at det vil være muligt at lave en bedre vin i området, men når man har smagt hans "Grande Cuvée", reviderer man sin opfattelse. Denne vin er absolut toppen af Sancerre.

Duften er så intens, let "røget" med en fin karakter af hyldeblomst, at man nærmest kunne nøjes med at dufte til "Grande Cuvée". I smagen har man en fylde og en finesse, som med druen Sauvignon ellers kun findes i de rigtig store Graves hvidvine i Bordeaux. Eftersmagen er lang, og selvom vinen må betragtes som en meget kraftig vin, efterlader den et indryk af finesse og friskhed.

Drik den til en god fisk i sauce eller til østers og skaldyr.

 

Aug. 08:
På Decanter Awards 2008 har vores Sancerre producent Jean-Paul Balland opnået følgende awards:

- Sancerre Hvid 2007: Silver
(Vi har stadig 2006 men vil gå over til 2007 derefter. Fremragende vin i øvrigt).

 

- Sancerre Grande Cuvee 2006: Bronze
(Er på lager)

 

- Sancerre rød 2006: *** - Recommended
(Tages hjem på bestilling)

I øvrigt er den unge (kvindelig) generation hos Balland - Isabelle og Elise - ved at tage over. Den ene datter er ønolog og den anden handelsuddannet. Men både far og mor hjælper stadig til...
De ha købt alt i alt 3 ha. vinmarker mere og er derfor oppe på 26 ha. nu, så der er lidt mere vin...

Aktiviteter

Vinoble på facebook