Vores telefonnummer.

3314 0387

Modtag Nyhedsbrev

Modtag info, nyheder, tilbud og invitationer til smagninger via vores nyhedsbrev!

:Domaine de Bel-Air

 

Domaine de Bel-Air

 

Domaine de Bel Air Beaujolais

 

Domaine de Bel-Air: På toppen af Beaujolais
I mere end 160 år har en imponerende bygning af blå granit våget over Beaujolais’ historiske hovedstad Beaujeu og over åen Ardières smukke dal. Det er Domaine de Bel-Air. Ejeren Jean-Marc Lafont og hans kone Annick har lagt mange kræfter i at restaurere ejendommen, som har tilhørt familien i 2 generationer. Også vinmarkerne har fået en tur. I dag ligger Domaine de Bel-Air ikke bare på toppen af skråningen, Jean-Marc Lafont har også bragt det på toppen rent vinmæssigt.

Det var ikke vanskeligt at finde sten, da man skulle bygge Bel-Air i begyndelsen af 1800-tallet, for huset ligger nærmest på en klippe af meget hård, blå granit, som man simpelthen har hugget i. Det har givet plads til de smukke stenkældre med klassiske hvælvinger som ligger umiddelbart under hovedbygningen. Her smager gæsterne vin, og det er her, en del af vinen bliver modnet på flaske og de sjældne flasker får lov at hvile. Bag hovedbygningen ligger selve vingården med pragtfulde bygninger til selve vinproduktionen. Mange danskere har besøgt Bel-Air i årenes løb og mærket det specielle sus, når man igennem porten kommer ind i den lukkede gård og næsten mærker en middelalderlig stemning på stedet. I mange år tilbød stedet feriebolig i de forhenværende markarbejderlejligheder, men i dag bliver pladsen brugt til familien selv samt til bedre aftapnings- og lagringsfaciliteter.

Jean Marc og Jannick

 

13,15 ha. vinmarker
Jean-Marc og Jannick Lafont ejer i alt 13,15 ha. vinmarker beliggende langs Ardières-dalen, som er fordelt på 5 kommuner. Den vigtigste produktion på slottet er Beaujolais-Villages, som produceres på 6 ha. vinmarker i 3 af de bedste ”Villages”: Beaujeu, Quincié og Lantignié. Gennemsnitsalderen for vinstokkene er – usædvanligt for Beaujolais – 50 år gamle, og beplantningen er på 10.000 vinstokke pr. ha. Brouilly marken ”Briante” udgør 6,65 ha. i Saint Lager med 40 år gamle vinstokke. Régnié produceres på en parcel på 0,5 ha. kaldt ”la Ronze” med vinstokke som er 75 år gamle!

Vinstokkenes høje alder og den tætte beplantning på Bel-Air betyder et begrænset udbytte pr. vinstok men til gengæld meget koncentrerede vine. Da vinmarkerne ligger i områder med 20-38% hældning, er en mekanisk dyrkning praktisk talt umulig, og processer som beskæring, lugning, pløjning, binding og selvfølgelig plukning, høstemaskiner er i øvrigt bandlyst i Beaujolais, da klaserne skal plukkes hele, foregår manuelt. Et kæmpe arbejde, men samtidigt skånsom for vinstokkene og en god måde for Jean-Marc at lære sine marker at kende på.

Jean Marc i sin kælder

 

Jean-Marcs vinfilosofi
Jean-Marc Lafont er kendt for at lægge mange kræfter i udviklingen af sine vine. Velvidende at en god vin starter i vinmarkerne, er han meget opmærksom på pasning af sine vinstokke og er bl.a. kendt for en skrap selektering af druerne under høsten. Hans vine får derfor megen intensitet og en god frugtkarakter. Allerede for 5 år siden besluttede han at gå over til det, man i Frankrig kalder ”lutte raisonnée” (fornuftig dyrkning), en dyrkning som uden at være 100% økologisk dog er meget tæt på hos Bel-Air. Det kræver meget opfølgning og kontrol af plantens udvikling i løbet af året men er bedre for miljøet.

Hos Jean-Marc Lafont foregår gæringen traditionelt (semi-carbonique) og varer fra 5 til 11 dage alt efter parcellen. Man anvender små gæringskar, således at de forskellige parceller bliver holdt adskilt og senere kan blandes mere harmonisk. Jean-Marc anvender temperaturregulering især for Beaujolais-Villages, hvor en køligere gæring får mere frugt og karakter frem i vinen.

Ligeledes er han tilhænger af en malolaktisk gæring og en modning på store egetræsfade for de store vine, hvilket giver vinen en ekstra sprødhed og en utroligt flot harmoni mellem frugtkarakter og kompleksitet. Efter aftapningen (i slutningen af månefasen) bliver vinene gemt yderligere i min. et par måneder i kælderen på Bel-Air.

"I en tid hvor alting skal gå stærkt, minder vinen os om, at man ofte skal lade naturen tage sin tid for at opleve kvalitet", plejer han at sige.

Klare linier for Jean-Marc Lafonts vine
Størrelsen af vingården og hovedbygningen på Domaine de Bel-Air minder om, at stedet engang – længe før den aktuelle generation – ejede mange flere vinmarker end nu (40-50 ha.) og dette i flere Beaujolais’ appellationer. De flotte og store vinificeringslokaler er blevet restaurerede, og fra 1996 besluttede Jean-Marc Lafont at supplere sine egne vine med udvalgte vine, han køber, plejer og aftapper på slottet. Tingene bliver holdt adskildt. Bel-Airs egne vine aftappes under Domaine de Bel-Airs etiket, mens hans ”Sélections” har deres egen etiket.

Jean-Marc finder topvine hos dygtige vinbønder, han kender i f.eks. Beaujolais-Villages Blanc, Chénas ”Les Bucherats”, Chiroubles, Juliénas ”La Bottière”, Saint-Amour ”Les Billards”, Morgon ”Côtes du Py”, Fleurie ”La Madone” og Moulin-à-Vent ”Les Pérelles”. Modningen og aftapningen af vinen foregår hos vinbønderne, når det er bedst, eller på Domaine de Bel-Air, hvis de små producenter ikke har optimalt udstyr. Det er Jean-Marc som følger vinen fra fødslen. Flere præmier og anerkendelser for disse vine, han på denne måde lægger navn til, er blevet lagt til dem, han i mange år har fået for vinene fra sine egne domainemarker.

Det er engagerede og helstøbte mennesker, man møder på Bel-Air, og man glæder sig i dag sammen med dem, når de stolte viser rundt i deres nyrestaurerede vinkældre og vinificeringslokaler. For når man har fulgt dem siden midt i 80’erne, hvor de overtog gården efter Jean-Marcs forældre, ved man, at deres succes først og fremmest skyldes to ting: hårdt arbejde og dygtighed. Og pragtfulde vine. Men smag selv!

 

Udsigten fra Domaine de Bel Air

Aktiviteter

Vinoble på facebook