Vores telefonnummer.

3314 0387

Modtag Nyhedsbrev

Modtag info, nyheder, tilbud og invitationer til smagninger via vores nyhedsbrev!

:Pierre Gaillard

 

Pierre Gaillard

 

Pierre Gaillard var ikke en nybegynder i vindyrkning, da han i 1981 købte Clos de Cuminaille, idet han i 7 år havde været "chef de culture" (vinmarksforvalter) hos Rhône-producenten Guigal. Stedets tidligere ejere fortalte dengang Gaillard, at der indtil omkring år 1956 blev dyrket Viognier med god succes på nogle af markerne, noget som kun var med til at forstærke Pierre Gaillards enthusiasme. Han gik derfor i gang med at plante først 1 ha. Viognier i Appellation Côtes du Rhône og senere endnu 1 ha. i Vin de Pays. I alt råder Pierre Gaillard i dag over 7 ha. i Saint-Joseph Rouge, 1 ha. i Saint-Joseph Blanc, 2,3 ha. i Côte-Rôtie, 1 ha. i Condrieu, 1 ha. i Côtes du Rhône Viognier og 2 ha. i Vin de Pays. Da vinstokkene er ret unge, de første marker blev først ryddet og genbeplantet i 1981, og da hele ejendommens arealmæssige potentiale endnu ikke er fuldt udnyttet kan man godt vente både bedre og flere flasker fra Pierre Gaillard i fremtiden. Han bliver betragtet som en af de mest seriøse producenter i området, hvad adskillige udmærkelser tydeligt viser.

Pierre Gaillard ejer også Domaine Madeloc i Collioures (Banyuls), Transhumance i Faugères og er en af de fire medejere af Les Vins de Vienne i Seyssuel.

Et par af Gaillards vinene

Côte Rôtie
Pierre Gaillards Côte Rôtie laves på druer høstet på de forskellige parceller han ejer, på skråningerne ved Ampuis (2,5 ha.). Markerne vender her mod syd-sydvest og er både af typen Côte Brune og Côte Blonde. Parcellerne på Côte Brune ligger på brune shisterlag, som indeholder en del jernoxyd og giver meget koncentrerede og mørke vine, mens parcellerne på Côte Blonde giver mere aromatiske og bløde vine. Druesammensætning er 85% Syrah og 15% Viognier. Bemærk at hele vinificeringen foretages separat for hver parcel.

Druerne bliver alle håndplukkede og sorteres allerede i vinmarkerne. Derefter bliver druerne delvist afstilkede og let knust. Vinificeringen foregår bagefter i 3 faser. Først en kold macerering i 4-5 dage ved 5-9 grader. Derefter en alkoholisk gæring i 4-5 dage ved 18-20 grader i begyndelsen af forløbet og 34 grader i slutningen. Til sidst gennemgår vinen en varm macerering i 1-2 uger ved ca. 30 grader. Hele processen foretages i åbne gæringstanke, hvor daglige omrøringer og omhældning af vinen foregår. Meningen med et sådant indgreb er at blande det faste "kvas", som danner et låg øverst i gærtanken, med vinen og på denne måde sikre en større ekstraktion af farven og frugten samt en mere aktiv gæring. Den malolaktiske gæring foretages på barriques.

En modning på 225 l. barriques, hvoraf 20% bliver fornyet hvert år, foretages i en periode på 18-20 måneder for denne Côte Rôtie – med en omstikning af vinen hver 3. måned.

Gaillard-St. Joseph - Foto Renaud BronnerSaint-Joseph Rouge "Les Pierres"
I Saint-Joseph finder man en blanding af sand- og granitholdig jordbund og i den øverste del af distriktet, hvor denne vin kommer fra, et ret køligt klima. Begge dele giver gode forhold for Syrah, især det lange modningsforløb, som på denne måde giver mere sprøde og delikate vine.

Cuvée ”Les Pierres” (stenene) må siges at være sammensat af cremen af Saint-Joseph vinene, som bliver produceret på Clos de Cuminaille. Vinene, som indgår i denne Cuvée, er udvalgt i to omgange. Først udvælger man druerne fra de bedste parceller, dels midt på skråningen ved Clos de Cuminaille, hvor de bedste granit-jordbunde ligger, dels fra Côte Bellay og Côte de Limony, som også har et toppotentiale. Som altid hos Pierre Gaillard er druerne håndplukkede og sorterede ved plukningen. Derefter er druerne delvist afstilkede og gennemgår en koldmacerering (5-9 grader) i 4-5 dage, inden den alkoholiske gæring sættes i gang. Den varer 4 til 5 dage og starter ved 18-20 grader for til sidst at nå 34 grader. Herefter sænkes temperaturen til 30 grader, og vinen får lov at macerere videre i 2-3 uger for til sidst – efter presning – at blive omstukket fra tank til nye barriques (225 l.) af eg fra Alliers og Nevers i Frankrig. Her gennemgår vinen en malolaktisk gæring og en modning i 18-20 måneder kun afbrudt af en omstikning af vinen hver 3. måned.

Den anden udvælgelse foregår i slutningen af modningen typisk i marts, lige før man foretager ”assemblage”, hvor fadene med vine fra de forskellige parceller skal blandes til en vin. Her udvælger man ganske enkelt vinene fra de 10 eller 15 bedste fade, hvilket bliver til Cuvée ”Les Pierres”. Som man kan se, er det en ret eksklusiv Cuvée!

I duften finder man en utrolig dybde med masser af kraft og samtidig også finesse. I smagen fanger man først intensiteten og de flotte krydderier i vinen samt en dejlig afdæmpet trækarakter fra de nye fade. Men som altid i Gaillards vine forstyrrer træet på ingen måde de meget delikate nuancer af både røde og mørke bær – samt en smule sort peber. Vinen udvikler sin blødhed og finesse i munden, og dette indtryk bliver ved i eftersmagen. Det er helt klart en vin, som er blandt eliten af de røde Saint-Joseph vine.

Det er i særdeleshed en vin, som vil vinde ved en smule modning – eller evt. en iltning på karaffel i 1-2 timer, men selv i sin ungdom giver den en stor oplevelse. Server den til lam, vildt eller til kraftige rødvinsmarinerede fjerkræsretter. Prøv den også til f.eks. en Tournedos Rossini.

Hjemmeside for Domaine Gaillard: www.domainespierregaillard.com

 

 

Aktiviteter

Vinoble på facebook