Vores telefonnummer.

3314 0387

Modtag Nyhedsbrev

Modtag info, nyheder, tilbud og invitationer til smagninger via vores nyhedsbrev!

:Château Citeaux

 

Château Citeaux

 

Chateau de Citeaux i Meursault: Vinmarker

Med Meursault kommunen i det sydlige Côte de Beaune starter området for Bourgognes absolutte tophvidvine. Sammen med nabodistrikterne Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet producerer man her nogle af de mest kraftfulde og komplekse vine på Chardonnay. Selve byen Meursault bærer præg af, at stedet engang har været et af de største centre for vinhandel i Bourgogne. Her finder man utallige flotte ejendomme og et hav af flotte modningslokaler bygget helt tilbage i middelalderen. Også i Meursault har Bourgognes mange klosterordner sat deres præg i løbet af områdets spændende historie. I dag ser byen måske en smule søvnig ud men tag ikke fejl. Vinaktiviteten er der stadig i allerhøjeste grad, selvom de store firmaer er flyttet til Beaune eller Nuit-St.-Georges.

I Meursault findes ingen Grand Cru-marker men til gengæld en del Premier Cru. Skal man drikke Meursault, når de er unge, kan man med fordel vælge "almindelige" Meursault Appellation Contrôlée, mens 1. Cru ofte kræver lidt mere modning. 

Producenten
Château de Cîteaux er ikke til at overse i Meursault, idet slottet er en af de største bygninger i byen. At den bærer samme navn som det berømte moderkloster for cistercienser munkeordenen nordøst for Nuits-Saint-Georges er ikke tilfældigt. Ca. et år efter grundlæggelsen af Abbaye de Cïteaux i 1098, tog munkene deres allerførste vinmark i brug, beliggende i Meursault og kendt under navnet ”Le Vieux Clos”. På denne vinmark byggede de en vingård med tilhørende pressehus og kældre, som de senere kaldte ”Maison de Cîteaux”. Jorden var en gave i 1098 fra Eudes I, Hertug af Bourgogne til grundlæggeren af Cîteaux-klosteret Abbed Robert de Molesme. Først senere grundlagde munkene fra Cîteaux det famøse Clos de Vougeot, som skulle blive deres mest berømte vinmark.

I 1792, få år efter den franske revolution, blev munkenes ejendom i Meursault beslaglagt som statens ejendom og videresolgt til en privat køber. Først i 1865 byggede den daværende ejer, vinhandleren Jules Bernard, det aktuelle slot oven på munkenes oprindelige bygninger. I slutningen af det 19. årh. blev vinmarkerne dog ødelagt af vinlusen Phylloxerra og Bernards forretningen ophørte.

I 1995 køber et lokalt vinproducentpar Philippe og Liliane Bouzereau Château de Cîteaux for at give stedet et nyt liv og samle deres vinproduktion på slottet. Udfordringen var at genskabe munkenes oprindelige vinmarker omkring slottet ”Le Vieux Clos” og at gøre de oprindelige kældre fra det 12. årh. med plads til ca. tusinde klassiske Bourgogne fade, brugbare igen. En sjov detalje er, at det i sin tid var Philippes bedstefar Edmond Bouzereau, dengang forvalter for Château de Cîteaux, som plantede de sidste vinstokke inden de måtte tages op pga. phylloxera i slutningen af 1800-tallet.

I januar 2006 overtog Philippes ældste søn (også kaldt Philippe) ejendommen og det er ham som nu styrer familiens 16 ha. vinmarker, hovedsageligt i Meursault men også i Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet, Monthélie, Auxey-Duresses, Santenay, Beaune og Corton.

Domaine du Château de Meursault dyrker sine druer efter ”Agriculture Raisonnée” (integreret dyrkning) principper og anvender udelukkende egne udviklede kloner, som man har anvendt i familien i flere årtier. På denne måde kan han prioritere kvalitet frem for kvantitet.

Vinene
Meursault "Les Grands Charrons"
fra Château de Cîteaux produceres med druer fra parcellen af samme navn på 0,95 ha. Vinstokkene er plantet i 1950, 1981, 1987 og 1997. Jordbunden er meget dyb og består mest af ler i den nederste del af marken og af en blanding af jord og småsten længere oppe. Man praktiserer pløjning mellem rækkerne og anvender således ingen form for ukrudtsmidler. Sygdomsbekæmpelsen foregår efter ”Lutte Raisonnée” foreskrifter.

Vinen er gæret på egetræsfade med løbende ”batonnage” (omrøring). Efter gæringen bliver vinen modnet på fade i 18 måneder, hvor 20% af fadene er nye. inden tapningen bliver vinen let klaret, men ikke filtreret for at bevare den optimale frugt og finesse.

Selv i sin ungdom har vinen et flot, gyldent skær i farven, og duften er meget koncentreret og eksotisk med nuancer af appelsin, citrusfrugt og en smule vanille. Smagen er meget intens og har både fedme og sprødhed. Efter et par år på banen får vinen en meget flot harmoni mellem den modne og åbne duft og den meget rene og næsten en smule mineralske struktur.

Meursault "Les Grands Charrons" egner sig fint til alle kraftige og eksotiske fiske- eller skaldyrsretter men vil også være flot som hvidvin til fjerkræ eller f.eks. til kalvefrikassé. Meursault bør serveres i store glas, da den har godt af lidt iltning. Serveres afkølet men ikke iskold.

Meursault 1er Cru "Les Charmes" fra Château de Cîteaux produceres med druer fra en parcel på 0,22 ha. på 1. Cru-marken ”Les Charmes”. Vinstokkene er plantet i 1950. Jodbunden består mest af ler blandet med småsten. Man praktiserer pløjning mellem rækkerne og anvender således ingen form for ukrudtsmidler. Sygdomsbekæmpelsen foregår efter ”Lutte Raisonnèe” foreskrifter.

Vinen er gæret på egetræsfade med løbende ”batonnage” (omrøring). Efter gæringen bliver vinen modnet på fade i 18 måneder, hvor 30% af fadene er nye. Inden tapningen bliver vinen let klaret, men ikke filtreret, for at bevare den optimale frugt og finesse.

I næsen giver Meursault Charmes meget fra sig med nuancer af abrikoser, mandler og akacia. man fornemmer allerede en god mineralitet. I smagen møder man først nuancer af "Crème Brûlée" men også sprøde toner af citrusfrugter og grønne mandler. I smagen finder man Chardonnays spændstighed og toner af hasselnødder og – igen – mandler. Vinen slutter meget mineralsk og ren og afslører et potentiale på ca. 4 til 8 år.

Charmes vil egne sig fint til kammuslinger, hummer, til fisk med kraftig fondsauce eller til f.eks. and i hvid sauce (f.eks. à l'orange).
Meursault bør serveres i store glas, da den har godt af lidt iltning. Serveres afkølet men ikke iskold.

 

 

 

 

 

Aktiviteter

Vinoble på facebook