Vores telefonnummer.

3314 0387

Modtag Nyhedsbrev

Modtag info, nyheder, tilbud og invitationer til smagninger via vores nyhedsbrev!

:Domaine Frapin - Chateau de Fontpinot

 

Domaine Frapin - Chateau de Fontpinot

 

Domaine Frapin - Château Fontpinot, Cognac (Vinder af både "Trophy" og "Gold Medal" på Wines & Spirits International Challenge 1998 i London).

I 1997 kunne Cognac Frapin glæde sig over, at deres VIP XO Cognac vandt selve "Trophy" (den højeste udmærkelse) på Wines & Spirits International Challenge 1997 i London. Det betød bl.a., at VIP XO Frapin blev valgt som topcognac for Business Class hos British Airways.

I 1998 var det Château Fontpinot, som løb med sejren, idet den ikke bare vandt the "Trophy" men også blev tildelt "Gold Medal" som beløning for dens exceptionelle kvalitet.

Men hvem er egentlig denne producent, som i mange år levede en beskeden tilværelse? Dog ikke m.h,t. kvaliteten, altså!

Cognac siden 1270
Få firmaer i Cognac kan som familien Frapin føre traditionen for cognacproduktion helt tilbage til år 1270. Blandt sine forfædre tæller Madame Geneviève Cointreau -født Frapin- bl.a. en af Frankrigs mest berømte filosoffer fra det 16. årh., François Rabelais. Det var dog først i det 19. årh., at vinbonden og cognacproducenten Pierre Frapin startede sit selvstændige cognac-hus i Segonzac, Cognac Frapin, som hurtigt skulle få succes.

I dag har Cognac Frapin den sjældne ære at være den største vinmarksbesidder i Grande Champagne distriktet. Udover de 200 ha. vinmarker, som alle ligger i Grande Champagne området, ejer Frapin også en af de flotteste og mest berømte ejendomme i 1. Cru området: Château Fontpinot på 147 ha. vinmarker. Bedre beliggenhed kan man ikke tænke sig. Château Fontpinot er et af de mest bemærkelsesværdige samt et af de største godser.

Tradition og kvalitet
Gennem århundreder er der opbygget tradition for godt håndværk og stabilitet i produktet, og det er en af hemmelighederne bag familien Frapins gode ry som destillatør af luksus-cognac. En anden forklaring ligger i kunsten at blande en Frapin cognac. Den er sammensat af cognac med stærkt varierende alder. Den ældste cognac i blandingen er omkring 100 år, og den yngste er mindst 8 år. Udregner man gennemsnittet for en flaske Château Fontpinot, indeholder den cognac, der er mindst 20 år gammel.

Château Fontpinot lagres i årevis i fade fremstillet af egetræ fra Limousin-skovene, der ligger godt 100 km. fra godset. Dette egetræ har et meget lavt indhold af garvesyre, og det er opholdet i disse Limousin-fade, som er med til at give Premier Cru de Cognac den udsøgte, elegante, afrundede smag. Château Fontpinot er slotsaftappet og har en standard, som andre cognac'er måles op imod. Det er en cognac, der værdsættes af kendere, og som ikke er tilsat karamel. Den er kraftig og karakterfuld med den klassiske karakter, som kendes hos en Grande Champagne.

VS, Grande Champagne 1. Cru
Cognac Frapin VS (Very Special) er den mest "beskedne" Cognac fra prestigehuset Frapin. Men selv med denne Cognac viser Frapin, at man behersker kunsten at producere et usædvanligt produkt - og som noget ret enestående for en VS Cognac oven i købet i Grande Champagne 1. Cru kvalitet. Når man er så heldig at kunne producere en stor del af sine egne druer til destillering, har man mulighed for at følge hele produktionen meget nøje. I nogle tilfælde har man for en Cognac som VS mulighed for at bruge unge kvalitets cognacer og derefter at modne dem i egne kældre.
Blendet er naturligvis anderledes, og den gennemsnitlige alder lavere, end det er tilfældet for f.eks. VSOP eller Château de Fontpinot, men man har med denne VS en meget frugtrig og fyldig klassisk Cognac. Frapin VS får først en kort lagring på nye træfade fra Limousine og derefter 5-6 års lagring på ældre fade. Opholdet på de nye fade giver den blandt andet den flotte vanille karakter som man allerede finder i duften og dens flotte ravgylden farve. Ingen "sprittet" tendens her, men til gengæld en flot aromatisk righed og en meget charmerende blødhed. Det er finessen som dominerer, med nuancer af vilde blomster og krydderier.

VSOP Grande Champagne 1. Cru
Cognac Frapin VSOP er en anden af Frapins fremragende produkter. Det er den eneste VSOP Cognac, som udelukkende kommer fra "Grande Champagne", og den kan oven i købet bryste sig af at komme 100% fra 1. Cru distriktet. Det er principielt en "mærke Cognac", som kunne komme fra en hvilken som helst vinmark i "Grande Champagne". Men som en følge af Frapins store jordbesiddelse på Château de Fontpinot, anvendes der kun cognac lavet på Fontpinot til denne VSOP.
Blendet er naturligvis anderledes, og den gennemsnitlige alder lavere end i Fontpinot. Principielt skal en VSOP være mindst 4 år, men gennemsnitsalderen for Frapin VSOP er omkring 10 år.
Bemærk ligheden med Château de Fontpinot i smag og duft. VSOP'en har megen frugt og en flot dybde, som gør den til en eksklusiv cognac og en af de fornemste VSOP cognacer på markedet. Som alle Frapin Cognac er den også uden karameltilsætning i modsætning til mange af konkurrenterne.

"Chez Piet" Millésime er en årgangscognac fra Frapins anden ejendom af samme navn, som ligger kun 5 km. fra Château Fontpinot, og som har eget destilleri. I de bedste årgange vælger man de bedste parceller på ejendommen og holder dem adskilt efter "Single Vineyard Cognac" princippet, d.v.s. at man under hele produktionen, både under destilleringen og modningen holder disse cognac'er for sig selv. "Chez Piet" er først modnet 6 måneder på nye træfade fra Limousin derefter 6 år på 5-20 års træfade og de sidste 8 år på ældre træfade. Hele processen foregår i såkaldte "chaix secs", tørre loftrum, hvor både en del af alkoholet men især vandet fordamper. Det giver er mere intens og samtidig mere delikat cognac. Efter få minutters iltning i glasset vil man kunne nyde en utrolig kompleks og fyldig 1. Cru cognac.

Mere om "Chez Piet"?
Klik Chez Piet

Prøv også Domaine Frapin Grande Champagne 1. Cru, den præmierede cognac XO VIP, Frapin Napoléon Grande Champagne 1. Cru eller Frapin Patrimoniale Extra Grande Champagne 1. Cru i krystal karaffel.

Små detaljer - store forskelle Vil man forstå, hvad der adskiller Cognac Frapin fra mange andre cognacfirmaer, kan man f.eks. se på de små detaljer, som spiller en afgørende rolle for kvaliteten i det færdige produkt. Principielt starter høsten altid 100 dage efter, at vinstokkene har blomstret, men den nøjagtige dato bliver hvert år fastlagt af den ansvarlige for Frapins vinmarker, Patrice Piveteau, efter analyse af druerne i samarbejde med den statslige kontrolorganisation. Frapin høster altid tidligere end de andre ejendomme. I slutningen af druemodningen stiger sukkerindholdet drastisk i druerne. Vinbønder, som sælger deres produktion af vin, prøver altid at opnå et så stort indhold af sukker som muligt, fordi de bliver betalt efter alkoholindholdet i vinen. Men hos Frapin, hvor man selv leverer druerne, prøver man at høste druerne, mens de stadig kan levere en del syre. Det sikrer senere mere finesse og nuance under destilleringen.
Desuden bruges udelukkende "hvide" druer af Ugni Blanc typen, som giver et lavt alkoholindhold og et højt syreindhold, hvilket er en betingelse for kvaliteten. Hos Frapin presses druerne umiddelbart efter, de er plukket, og gæringen starter højest 2 timer efter høsten. På den måde undgås "forkerte" gæringer eller forstyrrende elementer som f.eks. oxydering, der kan forringe kvaliteten.
Efter gæring i ca. 1 uge opnår man vine med en alkoholprocent på ca. 8. De skal destilleres inden den 31. marts året efter. Denne dato kan ikke skubbes.

Vil man besøge Domaine Frapin, er adressen:
Rue Pierre Frapin
F-16130 Segonzac
Tlf. (33) 5 45 83 40 03 - Fax (33) 5 45 83 33 67

Aktiviteter

Vinoble på facebook