Vores telefonnummer.

3314 0387

Modtag Nyhedsbrev

Modtag info, nyheder, tilbud og invitationer til smagninger via vores nyhedsbrev!

:Domaine Armand Rousseau

 

Domaine Armand Rousseau

 

 

Domaine Rousseau: Vinkaelder (Foto Renaud Bronner)Samtidig med at Gevrey-Chambertin er den største kommune volumemæssigt i Côtes de Nuits, samler den et hav af fremragende vinmarker - den ene mere prestigiøs end den anden. Kommunen hed oprindeligt bare Gevrey men fik i 1847 lov til at omdøbe sig til Gevrey-Chambertin p.g.a den bedste mark i kommunen - le Chambertin, som uden tvivl er en af verdens mest berømte vine.

Før 1936, hvor det nye AOC system satte en stopper for det, var der mange vinbønder i Bourgogne, som gav navnet Chambertin til deres vine, idet de sikkert håbede på, at Chambertins kvalitet på denne måde ville "smitte af" på deres vine.

Kommuneappellationen Gevrey-Chambertin tæller 25 1. Cru, hvoraf nogle ganske enkelt er fremragende. Blandt disse 1. Cru bør man fremhæve Clos St. Jacques (også kaldt Côte St. Jacques) på i alt 7 ha., som af nogle anses for at være bedre end f.eks. Ruchottes.

Skulle man nævne et par berømte producenter i Gevrey Chambertin, ville Domaine Armand Rousseau uden tvivl være en af dem. Med 13,7 ha. topvinmarker i Gevrey-Chambertin og Morey-St.-Denis (2,21 ha. i kommuneappellation, 3,47 ha. i 1. Cru og 8,01 ha. i Grand Cru!) og vinstokke med et aldersgennemsnit på 40-45 år har man mulighed for at lave gode vine, og det bliver indfriet fuldt ud hos Rousseau. Det var den nu afdøde Armand Rousseau, som i begyndelsen af 1900-tallet startede Domaine Rousseau, da han som 21-årig arvede familiens parceller i Gevrey-Chambertin. Hans bryllup i 1909 med en pige fra området bragte yderligere nogle marker og i øvrigt de flotte bygninger midt i landsbyen Gevrey, hvor Domaine Armand Rousseau i dag ligger som nabo til kirken.

I starten gjorde Armand Rousseau som de fleste i området nemlig at sælge sin vin "en vrac" (i fad) til områdets négocianter (vinfirmaer), men ret hurtigt - og især efter opkøb i 1919, 1920 og 1921 af mere prestigiøse parceller (Charmes-Chambertin, Clos de la Roche, Chambertin) - besluttede han at sælge sine vine på flaske direkte til toprestauranter og private vinentusiaster.

Efter indførelsen af AOC-lovgivningen i 1935, hvor de store marker i Bourgogne nu officielt blev klassificerede, fortsatte Armand Rousseau med at erhverve parceller f.eks. i Mazy-Chambertin i 1937, Mazoyères-Chambertin i 1940 (markedsført som Charmes-Chambertin), Chambertin i 1943 og 1956. Parcellen på Clos Saint-Jacques blev købt i 1954 - i øvrigt i sønnen Charles' navn, som efter jura- og oenologistudier i Dijon siden 1945 var med til at styre ejendommen. Da Armand Rousseau i 1959 døde i en bilulykke, var det sønnen Charles, som overtog ejendommen med sine dengang 6 ha. vinmarker.

Flere parceller blev købt i Charles' tid: I Chambertin Clos de Bèze i 1961, 1989 og 1992, Clos des Ruchottes i 1977, (som Rousseau i dag har som Monopole), Chambertin i 1983, 1990 og 1993. Samtidig styrkede den sprogkyndig Charles faderens kontakter i USA, England, Canada, Australien, New-Zealand, Brasilien, hele Europa og knyttede nye kontakter til Asien.


Nyt udstyr blev anskaffet, og i begyndelsen af 1980'erne blev to nye kældre bygget til bedre at kunne vinificere og lagre vinene. Det var i denne periode, at Charles' søn Eric - efter oenologistudier i Dijon - overtog ansvaret for dyrkningen og vinificeringen på familiens Domaine. Det var ham, som var med til at indføre en såkaldt "integreret" eller "fornuftig" dyrkning på ejendommen med minimal brug af kemiske stoffer i bekæmpelsen af sygdomme eller insekter.

I dag er de 14,1 ha. vinmarker beplantede 100% med Pinot Noir med ca. 10.000 vinstokke pr. ha.  Se listen over markerne og kortet her.

Der praktiseres kun Guyot-simple beskæring på markerne, som alle ligger på ler- og kalkholdige skråninger, som vender mod øst. Høstudbyttet er meget lavt fra 30 til 35 hl./ha. Der er i mange år ikke blevet anvendt nogen form for gødning på markerne. Man foretager systematisk fjernelse af en del knopper på vinstokkene, ligesom man altid paraktiserer den grønne høst for at give mindre udbytte og mere koncentration.
Vinificeringen er meget traditionel med en 90% afstilkning og en 15 dages gæring på rustfrie ståltanke med daglige omrøringer. Efter presning i luftpresser får vinen lov at bundfælde i 24 timer, hvorefter den hældes på træfade, hvor den malolaktiske gæring foregår i løbet af vinteren.

Domaine Armand Rousseau: Arbejde i kælderen (Foto Renaud Bronner)

Modningen foretages i 100% nye fade for Chambertin, Chambertin Clos de Bèze og Clos Saint-Jacques. For Clos des Ruchottes, Clos de la Roche bruger man generelt 25-30% nye fade, mens de andre vine modnes på 2 år gamle fade. Alle fade kommer fra Allier-skoven og bliver medium-brændte. Modningsforløbet varer fra 20 til 22 måneder med to eller tre omstikninger. Aftapningen foregår ad to omgange i maj-juni og juli-august efter en klaring med piskede æggehvider samt en let filtrering. Aftapning foregår umiddelbart efter sammenstikningen (assemblage) og uden brug af pumper.

Domaine Armand Rousseau producerer årligt ca. 65.000 flasker. 90% går til eksport, og vinen sælges i Frankrig af få vinforretninger og stjernerestauranter i Paris, Alsace og Rhône.


Hjemmeside for Domaine Armand Rousseau:
http://www.domaine-rousseau.com/

Clos St. Jacques, Domaine Rousseau

 

 

Aktiviteter

Vinoble på facebook